background
logo

Tietoa

Avointa keskustelua energian tulevaisuudesta

Porissa 3.–4.12.2024 järjestettävä seminaari tuo yhteen monialaisen kattauksen asiantuntijoita, tutkijoita ja toimijoita keskustelemaan energiasiirtymän ja tulevaisuudessa siintävän vetytalouden yhteiskunnallisista vaikutuksista. 

Porin merimaisemaa
Kuva: Niilo Rinne

Vihreä energiasiirtymä tarjoaa Suomen taloudelle kiinnostavia mahdollisuuksia, mutta sen toteutuminen tuottaa myös yhteiskunnallisia haasteita, kuten maankäyttöön ja ympäristöarvoihin liittyviä konflikteja niin paikallisella, valtakunnallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Siksi näin laajaa systeemistä muutosta tuleekin tarkastella useasta näkökulmasta tasapainottaen sen aiheuttamat sosiaaliset, kulttuurilliset, taloudelliset ja ympäristölliset tekijät. Uuden energian aika? on alan asiantuntijoille, toimijoille, tutkijoille ja kaikille energiasiirtymän vaikutuksista kiinnostuneille avoin forum, joka käsittelee ilmastokriisin ajamaa yhteiskunnallista muutosta oikeudenmukaisen energiasiirtymän näkökulmasta. 

Tapahtuma-areenana Pori

Pori on ankkuroinut kestävää kasvua hakevan tulevaisuusstrategiansa päästöttömään energian tuotantoon. Intensiivinen merituulivoiman rakentaminen kuitenkin paljastaa tilanteen monisärmäisyyden, kun jännitteet teollisuuden, luontoarvojen ja asukkaiden osallistumisen välillä tiivistyvät uusiin energiamuotoihin. Pori asemoituukin globaalisti merkittäväksi laboratorioksi energiasiirtymän paikallisten ilmentymien ja ehtojen tutkimukselle. 

Tapahtuma alkaa matkalla Meri-Porin teollisuus- ja kulttuurimaisemaan, jota energiasiirtymä tulee Porissa koskemaan. Ekskursion jälkeen siirrytään Porin keskustaan Kaupunkiolohuoneelle, missä on luvassa elokuvailta ja kiinnostavia keskusteluja atomienergian parissa. Melkein kymmenen vuotta sitten julkaistun Atomin paluu (2015) dokumenttielokuvan teemat ovat jälleen hyvin ajankohtaiset eri tahojen intressien etsiessä yhteistä väylää uusien energiamuotojen edessä.  

Kohokohta on Porin yliopistokeskuksessa pidettävä seminaari, jossa kuullaan puheenvuoroja energiasiirtymän ja vetytalouden yhteiskunnallisista vaikutuksista muun muassa aluekehityksen, arkkitehtuuripolitiikan, teollisen kestävyyssiirtymän ja kulttuurin näkökulmista. Osallistujat pääsevät syventymään esiteltyihin aiheisiin paremmin iltapäivän työryhmissä, joissa puheenvuoron pitäjät toimivat keskustelijoina. Päivä huipentuu vuorovaikutteiseen paneelikeskusteluun, joka kokoaa päivän aikana käsitellyt teemat yhteen. 

UNE:en osallistuminen on maksutonta ja sen tuottavat yhteistyössä Tampereen yliopisto, Porin yliopistokeskus ja Porin kaupunki. Mukana on myös kansallinen vetyverkosto JustH2Transit ja satakuntalaisen korkeakoulutuksen kehittämisen yhteishanke LISKO.